Under vårterminen 2023 skrev vi dikter som skulle bli poesislingan i Klagstorp. Det ingår i kommunens satsning på landsbygden. Om du startar vid Klagstorps skola kan du gå en liten runda i vår by och läsa våra dikter som handlar om bland annat vänskap, natur och miljö. Genom att skriva dikter blir våra röster hörda och vi har mycket viktigt att säga. 

Elever, åk 4 på Klagstorp skola i Trelleborg

Livet på landet – Lärande för hållbar utveckling

Genom barnens lärande och medskapande i poesislingan tas deras tankar och idéer på allvar och bidrar till att skapa möten med poesi på en oväntad plats. Genom att placera dikterna i närheten av skolan och i en slinga mellan husen och ängarna sänks tröskeln för att möta poesi – den blir tillgänglig för alla. Dikterna kan utmana våra föreställningar på många sätt; var finns poesi? hur kan man läsa poesi? och vad kan poesi vara när eleverna får klä sina tankar och känslor i ord? Poesin på landsbygden ”ger oss möjligheter att möta poesi även när vi inte aktivt söker den”, på en oväntad plats och kanske vid ett oväntat tillfälle (jfr. Höglund & Jusslin, 2023. s. 185-186). Barnens skapande kopplas till lärande för hållbar utveckling som är ett av delmålen i Agenda 2030. Delmål 4.7 handlar om att ”säkerställa att alla studerande får de kunskaper och färdigheter som behövs för att främja en hållbar utveckling” (Agenda 2030). Motsvarande går att finna i skolans styrdokument (LGR22).

Rörelsepoesi bryter stillasittandet och ger en annorlunda läsupplevelse

Att läsa poesi i det omgivande lokalsamhället ger barn, unga och vuxna en annorlunda läsupplevelse. Dessutom ger promenaden och stoppen mellan tavlorna möjlighet för reflektion och samtal om vad ett gott liv på landsbygden kan tänkas vara. Därtill kan lärare bryta stillasittandet i skolan och gå ut för att lära in om hållbarhet med med rörelseglädje i fokus. Poesislingan väcker nyfikenhet för poesi, hållbarhetsfrågor och lokal demokrati. 

Barnkonventionen i praktiken

Genom poesin och teckningarna gestaltas vad som är viktigt för barnen. Vad är ett gott liv för alla på landsbygden? Barnen får genom det här initiativet möjlighet att dela sina tankar och bidra till utveckling av sin närmiljö. De får således inflytande över landsbygdsutvecklingen i konkret handling – på ett kreativt och nyskapande sätt. ”Att engagera barn i sin närmiljö är en central del i arbetet med att säkerställa att landsbygden i Trelleborg är livskraftig, inkluderande och hållbar” (Trelleborgs kommun, 2024). 

Att omsätta barnkonventionen i praktiken (lag sedan 2020) handlar om så mycket mer än att lyssna på barn genom enkäter eller intervjuer – det handlar om att bjuda in barn till medskapande på riktigt där deras röster får ta plats, sätta spår och göra skillnad för en hållbar framtid.

Vi hade en stor invigning under förra våren. Hela skolan var på plats utomhus och politiker pratade. Vår rektor och vår lärare berättade också om vårt arbete. Vi var 2 elever som fick klippa bandet och berätta att Poesislingan var invigd.

Elever, åk 4 på Klagstorps skola i Trelleborg

Poesislingan i Klagstorp – ”Det är så fint att jag ryser”

Som en del i skapandet fick barnen uppleva ett författarbesök och bli inspirerade till att skapa poesi med författaren och skrivpedagogen Tove Berggren. Så här tänker Tove om barnens poesislinga:

Jag hade aldrig hört talas om något liknande. Ett projekt som lyfter ungas röster om sin närmiljö utanför det egna klassrummet och skolan. Dikter som alla kan ta del av, invånarna i Trelleborgs kommun och varenda en som råkar ha vägarna förbi Klagstorp. En hälsofrämjande permanent poesislinga på landsbygden, skrivna av elever i klass fyra, illustrerade av Nikki Schmidt. Dikter som oavsett årstid, väderlek eller tid på dygnet finns där. Det är så fint att jag ryser! 

Tove Berggren, författare och skrivpedagog

Blir du nyfiken på att läsa mer om det dynamiska samskapandet inom projektet?

Läs sammanställningen av projektet här: Poesislingan i Klagstorp

Illustrationer av Nikki Schmidt, Big Brain Agency.

En dikt på en stolpe 

Det eviga kretsloppet
Du fina blomma
du är så vacker
du dör
men du växer upp igen” 

Vad är detta? Låt mig förklara. Inför poesifestivalen i Trelleborg den 21 mars hade jag en ledig eftermiddag. Jag hyrde cykel och trampade ut längs kusten några kilometer mot Ystad, vek sedan av norrut mot Klagstorp. Våren låg som ett lätt skimmer över landskapet – lärkan sjöng, tranor trumpetade, bönder sådde i nypreparerad jord. Naturen andades som pastoral poesi. 

I Klagstorp köpte jag en flaska juice och började sen leta efter den omtalade poesislingan. En mamma med barnvagn, en stressad lärare – ingen visste säkert, men de pekade tvekande mot förskolan. Där fann jag första skylten: 

”Poesislingan i Klagstorp är Trelleborgs kommuns satsning på hållbar utveckling. Syftet är att lyfta barns tankar…” 

En karta visade nio plåtskyltar med barnens dikter, uppsatta i villasamhället. Det var dikter om bland annat glädje, vänskap, skräp och vår jord. Jag gick slingan. Just när jag läst en dikt om planeten flög sjutton tranor över mig. Deras trumpetande vårläte blev till poesi. 

Poesislingan, ett inspirerande initiativ och berörande i all sin enkelhet – barns röster i det offentliga rummet, illustrerade av Nikki Schmidt. Jag cyklade tillbaka med ett leende. De två milen hem gick lätt då följande ord från poesislingan dök upp i mitt inre: 

”vi har olika språk
Några pratar svenska
några pratar arabiska, polska, ungerska, bosniska
MEN ALLA ÄR LIKA MYCKET VÄRDA” 

Germund Sellgren, pedagog